ІBFAN в Україні - поліпшення здоров'я та харчування дітей

ЩО ТАКЕ ІBFAN?
Світова Асоціація Дій з захисту Дитячого Харчування ІBFAN - це асоціація добровільних організацій в країнах, які розвиваються і промислово розвинених країнах, які ставлять собі за мету поліпшення здоров'я та харчування дітей, їх матерів і сімей шляхом пропаганди грудного вигодовування та боротьби з безвідповідальною маркетинговою політикою компаній- виробників дитячого харчування.
Міжнародна діюча мережа дитячого харчування (ІBFAN) була заснована 12 жовтня 1979, в останній день Спільного Наради ВООЗ і ЮНІСЕФ з питань харчування дітей грудного та раннього віку.
ІBFAN-МЕРЕЖА Глобальна система ІBFAN складається з членських груп, асоціацій та окремих осіб. У ІBFAN входять різні групи: вони можуть займатися тільки харчуванням малюків, це можуть бути групи підтримки матерів, асоціації споживачів, групи із захисту прав громадян. В одних з них працюють тільки волонтери, в інших - постійний штат працівників.
Загальне в цих групах те, що всі вони впроваджують в життя Міжнародний Кодекс і наступні резолюції Всесвітньої Асамблеї Охорони здоров'я. Вони є основним інструментом, який використовує ІBFAN для того, щоб маркетинг дитячого харчування не мав негативного впливу на здоров'я дітей
Основні принципи ІБФАН
1. Право дітей скрізь мати високий рівень здоров'я.
2. Право сімей і, особливо, жінок і дітей мати достатньо їжі.
3. Право жінок на грудне вигодовування і на свідомий вибір щодо харчування малюків.
4. Право жінок на повну підтримку успішного грудного вигодовування і практики здорового харчування малюка.
5. Право всіх людей на медичну допомогу для задоволення основних потреб.
6. Право медичних працівників і споживачів на систему охорони здоров'я, вільну від комерційного тиску.
7. Право людей організуватися в міжнародне співтовариство для підтримки проектів по захисту здоров'я.
Міжнародний Кодекс з розповсюдження замінників грудного молока
Метою Кодексу є захист і підтримка грудного вигодовування шляхом забезпечення належних методів збуту і розповсюдження замінників грудного молока.
Як виник Кодекс? Кодекс написаний відповідно до міжнародних рекомендацій ВООЗ і ЮНІСЕФ і прийнятий Міжнародною Асамблеєю Охорони Здоров'я в 1981 році.
Чому виник Кодекс? Дослідження показали, що в різних країнах світу комерційне сприяння поширенню замінників грудного молока має негативний вплив на частоту і тривалість грудного вигодовування. Кодекс був прийнятий, щоб перервати практику широкої реклами і збуту дитячих сумішей і продуктів дитячого харчування для дітей до 6 місяців.
Які саме продукти підлягають дії Кодексу? Всі продукти, які поширюються як замінники грудного молока. До них відносяться штучні суміші та інші молочні продукти, дитяче харчування, соки. Так само дії Кодексу підлягає годування з пляшки і використання сосок. Кодекс не забороняє продажу цих продуктів, він лише містить правила, відповідно до яких вони повинні поширюватися.
Хто відповідає за впровадження та дотримання положень Кодексу? Відповідальними особами є виробники та розповсюджувачі продукції. Їх дії повинні відповідати вимогам Кодексу. У деяких країнах налагоджені механізми звіту та подальшого плану дій при виявленні порушень Кодексу. Працівники системи охорони здоров'я повинні бути ознайомлені з Кодексом, щоб мати можливість захистити матерів і дітей від комерційного впливу.
На що Кодекс не діє
Він не забороняє виробництво і наявність у продажу замінників грудного молока.
Він не стосується додаткового харчування дітей після 6 - ти місяців життя при правильному їх використанні.
Що підриває нормальний процес грудного вигодовування?
Безкоштовні зразки для матерів-
Речі, які рекламують компанію і містять її ім'я і емблему-
Подарунки від компанії матерям і працівникам системи охорони здоров'я-
Буклети компаній з дитячого харчування та догляду за дитиною-
Прямі поставки продуктів або апаратури медичним учрежденіям-
Рекламні видання для медичних працівників-
Фінансування професійних заходів та індивідуальної рекламної діяльності.
Які основні положення Кодексу?
Забороняється рекламувати ці продукти серед населення-
Забороняється роздавати безкоштовні образци-
Забороняється рекламувати продукцію в медичних учрежденіях-
Забороняється давати поради матерям представниками компаній-
Забороняється робити подарунки матерям, працівникам охорони здоров'я та давати безкоштовні зразки продукції-
Інформація для медичних працівників може носити суто науковий характер і спиратися на факти-
Вся інформація про штучне вкармліваніі, включаючи напис на продукції, може пояснювати переваги грудного і небезпеку, пов'язану зі штучним вскармліваніем-
Благодійна передача апаратури медичним установам не може бути пов'язаною з рекламою штучних смесей-
Забороняється безкоштовно або зі знижками надавати лікарням зразки замінників грудного молока-
Забороняється розміщувати на упаковках слова або зображення, які ідеалізують штучне вигодовування, у тому числі зображення дітей-
Забороняється рекламувати продукти невідповідні вигодовуванню дітей, такі як згущене молоко з цукром-
Виробники та розповсюджувачі повинні виконувати положення Кодексу, навіть у тому випадку, якщо країни не прийняли відповідних законів або інших заходів.
Повний текст міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока
WABA (World Alliance for Breastfeeding Action).
WABA (World Alliance for Breastfeeding Action). Це міжнародний союз, який об'єднує організації та приватні особи, які вірять, що грудне вигодовування - право всіх дітей і матерів, і присвячують себе захисту, просуванню та підтримці цього права. WABA був організований 14 лютого 1991. Акції WABAосновиваютсяна Інночентійской Декларації, 10 зв'язках і Глобальної стратегії по годівлі дітей грудного та раннього віку. WABA працює в тісному зв'язку з ЮНІСЕФ.
WABA (World Alliance for Breastfeeding Action)
Мети WABA
Відновлення та підтримка глобальної культури годування грудью-
Усунення всіх перешкод для годівлі грудью-
Розширення регіонального та національного співробітницький рівня-
Захист грудного вигодовування в розвитку, жінках і екологічних програмах.
Представниками ІБФАН в Україні є:
Центр Батьківської Культури «Народження»
м Дніпропетровськ,
проспект Героїв буд. 21, оф.181,
тел. (056) 788-68-22
Центр ПІДТРИМКИ лактації та грудного вигодовування "Материнська джерело"
м. Львів,
вул. Дж. Вашингтона, 6
Перинатальний центр, центр ПІДТРИМКИ лактації
(0322) 442-124
Група підтримки грудного вигодовування
м Суми,
Люлько Наталія 8-067-540-19-22
Савельєва Юлія моб.80509249433, 8 (0542) 62-09-57
Матеріали люб'язно надані
Дніпропетровським Центром Підтримки Природного вигодовування - Центром Батьківської Культури «Народження»